محصولات معدنی
MINERAL PRODUCTS
کشور ایران یکی از بزرگترین منابع معدنی گوناگون در سطح جهان را دارا می باشد. با توجه به ظرفیت عظیم بخش معدن در تهیه سنگهای معدنی و همچنین در همکاری با کارخانه های متعدد فرآوری در سطح کشور، این گروه بازرگانی اقدام به تأمین انواع پودرهای معدنی و حتی صنعتی با دانه بندی های مختلف از 100-3 میکرون، مانند گیلسونات، باریت، بنتونیت، هماتیت، دولومیت، تالک، لیتوپن، میکا، کرومیت، آهک، گچ و ... برای مصارف گوناگون نموده است.
• گیلسونات(Gilsonite)
گیلسونات یا قیر طبیعی (آسفالت طبیعی)، هیدروکربن سنگینی است که به طور مستقیم از ذخایر نفت خام تشکیل می شود. عناصر فرار روغن خام در طی سالهای متمادی بر اساس شرایط خاص فیزیکی، جغرافیایی و زمین شناسی تحت فشار بسیار زیاد تبخیر شده و طی دهها هزار سال در نقاطی از سطح زمین معادن گیلسونات شکل گرفته اند. گیلسونات بر اساس شرایط خاصی که در طی سالیان طولانی تولید شده است، دارای مشخصات مختلفی می باشد اما بطور کلی به شکل جامد با رنگ تیره و محتوای کربن بالا می باشد.
گیلسونات دارای کاربردهای مختلف در صنایع حفاری نفت و گاز، راهسازی و آسفالت و عایق بندی ساختمانی می باشد.
• باریت (Barite)
باریت جزو گروه سولفاتها و از ترکیب طبیعی سولفات باریم به فرمول BaSO4 می باشد. نام دیگر آن Heavy Spar می باشد و در مقایسه با سایر مواد غیرفلزی از وزن مخصوص بالایی برخوردار است. وزن مخصوص این کانی در حدود 4.3 تا 4.6 گرم بر سانتی متر مکعب میباشد.
باریت در طبیعت به صورت رسوبی، لایه ای و رگهای یافت میشود. باریت در حالت معمولی سفید رنگ تا خاکستری روشن است ولی ممکن است به رنگهای متمایل به آبی، قهوهای یا سیاه نیز دیده شود. این کانی یک کانی صنعتی بوده و دارای کاربردهای فراوانی در صنعت می باشد. از جمله مهمترین کاربردهای آن در صنعت حفاری چاههای نفت و گاز می باشد. از دیگر کاربردهای باریت در صنایع شیشه سازی، لاستیک سازی، رنگ سازی، تولید سرامیک و ... می باشد.
• بنتونیت(Bentonite)
بنتونیت یک ماده معدنی از دسته رس های ریزدانه است که از کانی های متورم شونده شکل گرفته است و حداقل دارای 80 درصد رس مونت موری لونیت(Montmorillonite) می باشد. غالب بنتونیت ها در اثر دگرگونی خاکسترهای آتشفشانی و در حضور آب تشکیل می شوند.
ذرات بنتونیت به راحتی بر روی یکدیگر می لغزند و دارای خاصیت تورم بالا و گرانروی(Viscosity) خوب می باشد که همین ویژگی سبب جذب بالای آب و متورم شدن آن می شود. بنتونیت می تواند بدون اینکه خاصیت متورم شوندگی خود را از دست دهد، به دفعات آب جذب نماید. بنتونیت در صنایع مختلف مانند ریخته گری، حفاری چاههای نفت و گاز، صنایع نظامی، تولید مواد شیمیایی و ... کاربرد فراوانی دارد.
• میکا(Mica)
یک کانی دگرگون با ساختار ورقه ای، بلورهای درخشان و قابلیت الاستیک می باشد. میکا جزو دسته سیلیکونها می باشد که از سیلیکات هیدرات، آلومینیوم، پتاسیم، کلسیم، سدیم و ... تشکیل شده است. میکا دارای ترکیبات شیمیایی پیچیده ای است و به همین علت در طبیعت به رنگ های سبز، زرد، نقره ای، قهوه ای کم رنگ، سبز کم رنگ و ... موجود می باشد.
میکا دارای کاربردهای مختلف از جمله در صنایع نظامی، حفاری چاههای نفت و گاز، شیشه و پنجره سازی، الکترونیک، مواد ساختمانی، رنگ های صنعتی و ... می باشد.
• هماتیت(Hematite)
هماتیت یکی از کانی های آهن با فرمول شیمیایی Fe2O3 می باشد که در حالت خالص حدود 70 درصد آهن و 30 درصد اکسیژن دارد. در طبیعت بصورت کلوخه ای، خاکی و کریستالی موجود می باشد. هماتیت مهمترین سنگ آهن جهان می باشد زیرا در مناطق مختلف جهان به نسبت مگنتیت که حاوی درصد بالاتری از آهن است دارای فراوانی بیشتری می باشد.
هماتیت دارای وزن مخصوص 4.8 گرم بر سانتی متر مکعب می باشد و می توان از آن برای افزایش تراکم در روغن و مایعات حفاری با پایه آب و کنترل فشار استفاده نمود. هماتیت دارای وزن مخصوص بالاتر به نسبت باریت است و بنابراین در موقع استفاده مقدار کمتری محصول مورد نیاز است اما هماتیت خاصیت سایش بیشتری به نسبت باریت دارد.
هماتیت کاربردهای مختلفی در صنعت دارد، از جمله در صنایع استخراج کانی ها، صنایع حفاری نفت و گاز، رنگ سازی، محافظ تابش نور خورشید و ... به کار برده می شود.
• گچ (Plaster)
"سنگ گچ" با فرمول شیمیایی 2H2O, CaSo4 یک ماده معدنی بسیار نرم است که تحت عناوین "ژیپس " و "سولفات کلسیم آب دار" شناخته شده است. در طبیعت به صورت فرم بلوری و لایه های نسبتا ضخیم یافت می شود. سنگ گچ یا همان ژیپس پس از استخراج از معادن مانند آهک در داخل کوره های ویژه تا دمای حدود 180 درجه سانتیگراد حرارت می دهند تا 2/3 ( دو سوم ) از مولکول های آب تبلورشان را از دست بدهند و به صورت گچ قابل استفاده به عنوان مصالح ساختمانی و قالب گیری درآید. با حرارت دادن سنگ گچ در دماهای مختلف می توان به اقسام گوناگون سنگ گچ دست یافت.
سنگ گچ
سنگ گچ
پودر گچ
دو نو سنگ گچ پر کاربرد سنگ گچ ژیپس Gypsum و آنیدرید Anhydrite می باشد. ژیپس کانی رایج و تجاری سولفات کلسیم می باشد. ژیپس با حرارت حدود 180درجه سانتیگراد 3/4( سه چهارم) آب مولکولی (ساختاری) خود را از دست داده و به 2H2O/1.CaSo4 تبدیل می شود که به آن گچ پخته و یا کلسینه گفنه می شود. اگر ژیپس کاملا خالص باشد، بی رنگ یا سفید است. ژیپس بسته به وجود یا عدم وجود ناخالصی های اکسید آهن، مواد رسی، آهک، سیلیس و کربن به رنگ های گلی، قرمز، قهوه ای، زرد و دودی دیده می شود. سختی آن 2.5 بوده و به آسانی با ناخن خط بر داشته و در اثر شعله با از دست دادن آب کدر می شود.
سنگ گچ ژیپس
سنگ گچ آنیدرید و یا آنیدریت با فرمول شیمیایی CaSo4 به عنوان سولفات کلسیم بدون آب شناخته می شود که نمی توان از آن به عنوان گچ در مصالح ساختمانی استفاده کرد و در صنعت موارد استفاده کمی دارد. از آنیدرید در تهیه سولفوریک اسید و سولفور کلسیم استفاده می گردد. سختی آنیدرید بین 3 تا 3.5 بوده و به وسیله ناخن خط بر نمی دارد. آنیدرید به دلیل حلالیت بالا و آبگیری به ژیپس تبدیل شده و از همین رو به ندرت یافت می شود.
• کربنات کلسیم (Carbonate Calcium )
کربنات کلسیم یا سنگ آهک یا کلسیت یا آراگونیت یا سنگ مرمر ماده ای معدنی با فرمول شیمیایی CaCO3 است. این ماده بصورت جامد سفید رنگ است که بیش از 4٪ از پوسته زمین را شامل و در سرتاسر دنیا پیدا میشود و قابل حل در آب نمی باشد. کربنات کلسیم یکی از پرکاربردترین مواد شناخته شده برای بشر است. کربنات کلسیم به عنوان پرکننده در صنایع مورد مصرف قرار می گیرد. پرکننده ها موادی هستند که به مایعات و جامدات اضافه میشوند تا یک یا چند تغییر بصورت افزایش مقاومت مکانیکی ، افزایش مقاومت حرارتی، خاصیت شکل پذیری، کاهش و یا افزایش وزن مخصوص ، تغییر در غلظت و کاهش قیمت تمام شده ایجاد کنند. این ماده برای استفاده در صنعت، از معدن استخراج میشود. کربنات کلسیم خالص میتواند از سنگ مرمر تولید شود یا اینکه میتواند بوسیله عبور دادن دی اکسید کربن از درون محلول کلسیم هیدروکسید به وجود آید . همچنین میتوان این ماده را از طریق ریختن جوش شیرین در محلول اسید بوریک درست کرد که به صورت ماده ای سفید رنگ ته نشین میشود.
کربنات کلسیم کاربردهای فراوانی دارد که در ذیل به برخی از آنها اشاره می شود:
• پودر کربنات کلسیم در تولید چسب چوب، صنایع لاستیک، صنایع کفپوش، صنایع چسب و رزین، صنایع مسنربچ، صنایع کنینکس، صنایع پروفیل، صنایع پلیمر، صنایع لوله پلیکا و ... کاربرد دارد.
• این ماده کربن دی اکسید و آهک را تجزیه میکند و بعنوان یک ماده اساسی در ساخت استیل، شیشه و کاغذ کاربرد دارد.
• پودر کربنات کلسیم در در تولید کابل و سیم برای پوش و عایق نمودن مواد تولید شده کاربرد دارد.
• پودر کربنات کلسیم در صنعت حفاری جهت روان سازی گل حفاری کاربرد دارد.
• کربنات کلسیم خوراکی دارویی است که برای جلوگیری و یا درمان کمبود کلسیم در خون برای افرادی که مقادیر لازم از کلسیم را دریافت نمی کنند؛ تجویز می شود.
• کربنات کلسیم خوراکی را می توان برای درمان بیماری هایی مانند پوکی استخوان ، کم کاری غده تیروئید، نواقص کلیوی و ... مصرف کرد.
• کربنات کلسیم کاربردی ترین و ارزان ترین روش جهت تأمین خوراک دام و طیور می باشد
پودر میکرونیزه کربنات کلسیم
• آهک( Lime )
یک نوع ماده معدنی با فرمول شیمیایی CaOH2 تحت عنوان هیدروکسید کلسیم یا آهک هیدراته شناخته میشود و از دیرباز به عنوان یک ماده سیمانی و استحکامی بکار گرفته شده است. آهک پودری سفید رنگ است که بعد از پخت به سنگ آهک تبدیل میشود و درجه سختی آن به 3 تا 4 میرسد.
این ماده معدنی به شدت واکنش پذیر است و به همین دلیل امکان ترکیب کردن آن با مصالح دیگر وجود دارد اما با آب به کندی ترکیب می شود. مقاومت نسبی آن در پروژهه ای قدیمی به هنگام استفاده به همراه شان و ماسه و خاک رس به عنوان ساروج به اثبات رسیده است. البته، این ماده به شدت با برخی از مصالح دیگر مانند آهن و فولاد واکنش میدهد و باعث خوردگی آنها می شود.
آهک دارای انواع مختلفی است:
آهک زنده:
به منظور تفکیک ناخالصی های آهک آن را حرارت میدهند. وقنی آهک حرارت میبیند گاز کربنیک از آن جدا شده، در نتیجه آهک خالصتر شده و به اکسید کلسیم نزدیکتر میشود. این نوع نمونه خالصترین آهک است که آهک زنده یا پخته نامیده میشود. این متریال مقاومت کمی در برابر رطوبت از خود نشان میدهد و اگر با آب ترکیب شود یک واکنش گرمایی به همراه نور و بخار آب صورت می دهد . آهاک زنده به عنوان یک افزودنی در تولید سیمان کاربرد دارد.
آهک مرده:
هرگاه بر روی اکسید کلسیم(آهک زنده) آب ریخته شود، بر اثر واکنش با آب، گرما ایجاد می کند و موجب بخار شدن قسمتی از آب میشود. در این عمل، آهک بر اثر جذب آب، منور شده، سپس به صورت گرد سفیدی در می آید که اصطلاحاً آهک مرده نامیده میشود. این عمل را شکفته شدن آهک نیز میگویند. هر گاه مقداری آب به آهک مرده اضافه شود، به شیر آهک تبدیل میشود. اگر آن را صاف کنیم، محلول زلالی که در حقیقت محلول سیر شده کلسیم هیدروکسید در آب است، حاصل میشود که به آب آهک موسوم است.
آهک دولومیتی:
آهک دولومیتی یا منیزی دارای مقدار زیادی منیزیم است و به آرامی شکفته می شود . این آهک از ترکیاب کربنات کلسیم با کربنات منیزیم تشکیل شده و به منظور متراکم نمودن بتن، ساخت سنگ تزئینی، تولید کود کشاورزی، تنظیم PH خاک زمین کشاورزی و در صنایع فولاد و ذوب آهن مورد استفاده قرار میگیرد. قیمت این آهک در مقایسه با نمونه زنده ارزانتر است و از ویژگی های آن میتوان به سخت شدن پس از گیرش در هوا اشاره نمود.
آهک هیدراته:
آهک هیدراته میتواند ذرات معلق در آب را جذب کند، از این رو از آن به منظور تصفیه آب استفاده میشود . علاوه بر آن در مرغداری ها به منظور ضدعفونی کننده و در صنایع کاغذ برای تولید خمیر کاغذ مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده قلیایی از قابلیت تنظیم کنندگی PH برخوردار است و در تنظیم اسیدیته کاربرد دارد.
آهک آبی:
آهک آبی از کلسینه شدن سنگ آهکی که حاوی آلومینا و سیلیس است حاصل می شود . این متریال حاوی اکسید کلسیم و خاک رس است و سرعت شکفته شدن آن به کندی صورت میگیرد و حجم آن زیاد افزایش پیدا نمیکند. ترکیب شیمیایی آهک آبی همانند سیمان پرتلند است اما مقاومت آن از این نوع سیمان کمتر بوده و گیرش آن نیز آهسته تر است.
آهک نیمه آبی:
آهک نیمه آبی نوعی آهک خالص و تنها با مقدار جزئی خاک رس است و در مقایسه با نمونه زنده مقاومت بالاتری دارد. آهک نیمه آبی به منظور پی سازی در خاک های کم سولفات مورد استفاده قرار میگیرد. این نمونه به آرامی شکفته میشود و افزایش حجم آن ناچیز است. گیرش آهک نیمه آبی در آب صورت میگیرد که پس از آن بسیار سخت و سفت میشود.
آهک کاربردهای فراوانی دارد که در ذیل به برخی از آنها اشاره می شود:
• کاربرد آهک در صنعت ساخت سیمان، تهیه آجر ماسه آهکی، صنعت شیشه سازی، فولاد و ...
• کاربرد آهک در ساختمان سازی، صنعت آب، آسفالت و ...
• کاربرد آهک برای تثبیت بستر کانال، پایدار نمودن زمین بستر راه و خاکریز پشت سازه ها و ...
• استفاده از آهک جهت تهیه قند از نیشکر
• کاربرد آهک جهت تهیه ظرفهای چینی
• کاربرد آهک جهت تهیه شیشه های معمولی
پودر آهک
text
text
text
text
text
text
text
text
text
text
text
text
text
text
text
سنگ های معدنی یا کانسنگ ها حاوی عناصر و فلزات ارزشمند می باشند که از معادن استخراج می شوند و طی فرآیندهایی پردازش شده و عناصر و فلزات از آنها جدا می شود. میزان عناصر و فلزات موجود در هر تن یا متر مکعب از سنگ ها درجه آنها را مشخص می نماید. هرچه میزان درجه سنگ های یک محوطه معدنی بالاتر باشد، هزینه استخراج و پردازش آن بهینه تر می شود و کاهش می یابد.
بطور کلی سنگ ها و فلزات معدنی جزو سیلیکاتها، اکسیدها، سولفیدها و فلزات طبیعی مانند آهن، مس و .. می باشند که این گروه بازرگانی اقدام به تأمین انواع سنگ آهن، سنگ مس، سنگ منگنز، سرب و روی و کنسانتره و خاک های آنها با عیارهای مختلف نموده است.
• سنگ آهن
حدود 5 درصد از سطح پوسته کره زمین را عنصر فلزی سنگ آهن تشکیل می دهد. فلز آهن حاصل از پردازش سنگ آهن، بصورت پودر قهوه ای و نقره ای تیره رنگ می باشد. فلز آهن به تنهایی محکم نمی باشد و برای استفاده در صنایع مختلف مانند ساختمان سازی، خودروسازی و ... باید با عناصر مختلف دیگری از جمله کروم و نیکل در کارخانه های ذوب آهن و تولید فولاد ترکیب گردد.
برای تولید یک تن آهن در دمای 1600 درجه سانتیگراد، نیاز به حدود 1.75 تن پودر آهن، 750 کیلو گرم زغال سنگ و 250 کیلو گرم آهک می باشد.
• کنسانتره آهن
کنسانتره به پودری اطلاق می شود که از سنگ آهن استحصال شده و کاملا سیاه و در صنایع مختلف مرتبط با ذوب آهن به کار برده می شود. کنسانتره یکی از محصولات ثانویه تولید شده از سنگ آهن است و هدف از تولید آن پرعیارسازی سنگ آهن کم عیار و بی کیفیت می باشد. از این طریق سنگ آهن های باطله و بلا استفاده را مجددا به چرخه تولید باز می گردانند.
از کنسانتره برای تولید انواع گندله آهن، آهن اسفنجی و ... استفاده می شود. کنسانتره اهن فاقد مواد اضافه می باشد، از این رو هزینه انرژی و زمان کمتری از کارخانجات صرف فرآیند ذوب می شود، بنابراین در صنایع ذوب آهن از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
• سنگ مس
مس عنصری فلزی با شکل پذیری و رسانایی گرمایی و الکتریکی بالا می باشد. مس خالص نرم و با شکل پذیری بالا و به رنگ قرمز مایل به نارنجی می باشد. این فلز به سه صورت سنگهای اکسیده، سنگهای سولفوره و مس طبیعی می باشند.. بر همین اساس، معادن مس در در دنیا به دوصورت روباز و زیرزمینی می باشند.
سنگهای اکسیده بیشتر در پوسته زمین وجود دارند و بیشتر از سولفاتها، کربناتها و گاه سیلیکاتها تشکیل شدهاند. قسمت اعظم سنگ های معدنی مس، سنگ های سولفوره می باشند که در عمق بیشتری از سطح پوسته زمین تشکیل می شوند. مس گاهی نیز بصورت آزاد و به شکل دانه های ریز در طبیعت یافت می شود.
• کنسانتره مس
کنسانتره مس به عنوان مواد اولیه در ذوب مس مورد استفاده قرار می گیرد. کنسانتره مس در دونوع سولفیدی و اکسیدی می باشد که بیشتر از سنگ معدنی سولفید ساخته می شود و حاوی حدود 30 درصد مس و 70 درصد آهن و گوگرد می باشد. برای تولید کنسانتره مس، سنگ های معدنی مس را در کارخانه های فرآوری پس از خرد و آسیاب نمودن، تغلیظ نموده و کنسانتره مس با عیار بیش از 20 درصد تولید می شود.
پس از تولید کنسانتره مس از سنگ معدنی، به کارخانه های ذوب مس انتقال داده می شوند و پس از انجام عملیات خالص سازی و بالا بردن عیار آنها، مس حاصل می گردد.
text
text
text
text
text
text
text
text
text
text
text
text
text
text
text
text
text
text
text
text
text
text
text
text
text
text
text